Za kraj tjedna idemo do naših Vodica i do mlade vodičke poduzetnice, vlasnice obrta Dizajn Cvita, Cvitane Juričev Martinčev.

Iako Cvitanin poduzetnički put počinje tek u ožujku 2019. godine kada je otvorila obrt, ističe da ju je još od djetinjstva privlačilo šivanje i stvaranje nečeg novog od raznih tkanina. Znajući da se želi baviti modom, kreiranjem, dizajniranjem i izradom odjeće i modnih dodataka, upisala je srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu. Nakon toga diplomirala je na Grafičkom fakultetu gdje je stekla i znanja iz grafike. Zahvaljujući tome sama je osmislila logotip, vizitke i ostale potrebne materijale za promociju svog posla.“ Jednostavno“, kaže Cvitana: „imala sam znanje, želju i volju“. U ovoj početnoj fazi njezina poslovanja posebno ističe pomoć Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje od kojeg je zahvaljujući mjerama za samozapošljavanje dobila znatnu financijsku i savjetodavnu pomoć.

Osnovna djelatnost Dizajna Cvita je samostalno kreiranje, šivanje i prodaja torbi. To su prvenstveno ženske torbe i ruksaci srednjeg i većeg obujma, a zatim i muške torbice. Sve torbe odlikuje praktičnost i višegodišnji vijek trajanja. Ženske torbe i ruksaci su različitih stilova, od ležernih ruksaka “za svaki dan” i šetnju gradom, poslovnih torbi koje mogu poslužiti za nošenje fascikli i rokovnika, do elegantnih torbica i torbi za večernji izlazak ili neku svečaniju prigodu. Muške torbe uglavnom su ležernog karaktera. Osim torbi izrađuje i ogrlice od raznovrsnih tkanina. Dugogodišnjim bavljenjem izradom torbica i modnih dodataka te sudjelovanjem na brojnim sajmovima i revijama usavršila je izradu kvalitetnih torbi, koristeći isključivo visokokvalitetne materijale.

Obzirom da Cvitana svoje proizvode promovira na društvenim mrežama Facebook i Instagram, tržište njezinih proizvoda je cijela Hrvatska, a i šire. Društvene mreže su praktički njezin virtualni dućan koji pruža neograničen pristup potencijalnim kupcima. Također za vrijeme turističke sezone, svoju ljetnu kolekciju izlaže u lokalnoj suvenirnici u Vodicama.

Kao i svim mladi poduzetnici Cvitana se u svakodnevnom poslovanju suočava sa izazovom kako uskladiti hrpu dnevnih obveza, pa tako ističe da je u početku potrebno biti i dizajnerica, krojačica, fotografkinja, prodavačica i administrator društvenih mreža, sve u jednom.

Smatra da bi država/regionalna/lokalna samouprava mogla pomoći mladim poduzetnicima prije svega jednom kvalitetnom podrškom u savjetodavnom smislu. Ističe kako mnogi zaposleni u raznim državnim institucijama ne znaju odgovore na pitanja poduzetnika te ih upućuju od jednog do drugog, ali ima i stručnih i voljnih ljudi koji znaju i rado će pomoći. Također hvali već spomenuti HZZ i njihove mjere za samozapošljavanje.

I za kraj Cvitana poručuje svima koji su na putu ostvarenja svojih ciljeva naišli na prepreke neka ne odustaju. Treba biti uporan, tvrdoglav… potrebno je neprestano ulagati i usavršavati se u svom poslu. Jer kako kaže- lijepo je raditi ono što voliš.